Szakemberprofil - publikus adatok   (érdekel: Főállás)katt ide az it2it.hu főoldalához
IT Projekt vezető, ERP tanácsadó, BI tanácsadó
25 IT Projekt- 7 nagyvállalati ERP (IFS Applications, Microsoft Dynamics NAV)- 13 középvállalati ERP (SAP Business One)- 2 egyedi, web alapú ügyviteli rendszer- 2 BI megoldás (TIBCO Spotfire)- 1 SharePoint alapú megoldás
Privát kapcsolatfelvételMutasd ezt Önéletrajz nézetben  
Alap adatok
NévPap Norbert
RégióBudapest vagy környéke
Preferált helyBudapest
Telefonszám kapcs.felvétel után 
Email cím kapcs.felvétel után 
Egyéb elérh. kapcs.felvétel után 
Születési év1976
Legmagasabb végz.Főiskola
Intézmény, szak nincs megadva 
Általános információk
Iskolák, végzettségek (tól-ig, intézmény, szak, szakirány, egyéb) 
2000 – 2003 Nyíregyházi főiskola/EURO Szakiskola
Műszaki Informatikus

2001 TEMPUS-IDEA Program
EU szakértő (EU kereskedelem, elektronikus kereskedelem)

1996 – 2000 Debreceni Egyetem, Műszaki Főiskolai Kar
Ipari szakirányú Műszaki menedzser

1991 – 1995 Tóth Árpád Gimnázium
olasz - angol szak

Célkitűzések 
Nyitott vagyok az új technológiákra, ezért kezdtem el 7 év ERP bevezetés után mobil és SharePoint alapú fejlesztésekkel is foglalkozni. Eddigi tapasztalataim alapján az ERP rendszerek és SharePoint csoportmunka megoldások együttes alkalmazásában sok eddig kiaknázatlan üzleti lehetőség van. Ezt az SAP már felismerte (duet.com), de ez egyelőre egy új piac, jelenleg ebben látok fantáziát.

Szakértőként, tanácsadóként, projekt és üzletág vezetőként olyan tapasztalatokat gyűjtöttem, melyeket szívesen továbbadok junior tanácsadóknak, projekt vezetőknek.
Milyen szakmai vizsgákkal rendelkezel? 
- Solution Consultant SAP B1
- Synchronized CEL Sales training (SAP)
- EU szakértő (EU kereskedelmi szabályozás, e-commerce)
Milyen jelentősebb szakmai tanfolyamokon vettél részt? 
- Ügyfél és konfliktuskezelés tréning
Hobbi, szabadidős tevékenységek 
Motorozás
Búvárkodás
A 3 legfontosabb szakmai sikered (kikkel, milyen szerepkörben, mit értél el) 
HAJDU Hajdúsági Iparművek Zrt. - IFS Applications ERP rendszer bevezetése, üzleti folyamatok és disztribúciós szervezet átalakítása, törzsadatok (~ 20 000 rekord) migrálása macro programozással UI-n keresztül (akkoriban az IFS-nek nem volt migráló eszköze), a projekt vezetése mellett az IFS Supervisor feladatokat is én láttam el. A projekt 1,5 éves volt, ez idő alatt 3-szor cserélődött le a teljes cégvezetés, a projekt közepétől emiatt erős ellenszélben kellett dolgoznom, a bevezetés még ilyen körülmények között is sikeres volt, az éles indulás időben megtörtént.

BCS Business Consulting Services Kft.
- Kollégámmal ketten kezdtük felépíteni az SAP B1 üzletágat, 2 év alatt 11 főre bővültünk, a kezdeti 2 céges ügyfélkört 22-re növeltük, ennek kiszolgálásához a support folyamatokat és támogató eszközöket én alakítottam ki. Én csináltam Magyarországon a leggyorsabb SAP B1 bevezetést.

InfomatiX Kft. - Miután a projekt vezetés mellett átvettem a Sales, Support és Belső üzemeltetés vezetését, a folyamatok és feladatkörök átszervezésével sikerült az ügyfél elégedettséget 2,5 pontal növelni (10-es skálán), a belső üzemeltetés reakció ideje 85%-al csökkent, az átfutási idők 65%-al, a nyitott isuue-k száma 20%-ra (!) csökkent.
A SharePoint kompetencia kilakaításával az üzletág beléphetett a nemzetközi piacra (SharePont fejlesztések az USA-ban).
Mutass be röviden egy nehezen megoldott szakmai problémát, és fejtsd ki röviden, hogyan oldottad meg. 
A HAJDU IFS bevezetésében a legkritikusabb pont a törzsadatok migrációja volt, ehhez össze kellett gyűjteni a 14 000 rekordos cikktörzset az összes rendszerhez kapcsolódó paraméterével, új cikkszám struktúrát kellett kialakítanom, illetve a partner törzsadatokat is a vezérlő paramétereivel. Mivel a paraméterek nagyobbik része a disztribúcióhoz kapcsolódott ezeknek a feladatoknak a nagy része hozzám tartozott. Az adatgyűjtés és tisztítás után szembesültünk a problémával, hogy akkor még nem volt az IFS rendszernek törzsadat importálásra használható eszköze, ezt a problémát végül macro programokkal oldottam meg, ami az adatgyűjtő excelekből a felhasználói felületen keresztül rögzítette az adatokat a rendszerbe, ezzel megspóroltunk 3 hónap kézi adatrögzítési munkát, úgy, hogy az adatrögzítési hibákat is kiküszöböltem.
Mitől működik a csapatmunka szerinted, mondj életből vett példát. 
A csoportmunka alapja tapasztalataim szerint a kompetencia alapú feladat kiosztás, így az egyes részfeladatokat mindig az elérhető legkompetensebb tag végzi el. Ha ezt figyelembe vesszük az erőforrás tervezéskor, lényegesen kevesebb minőségi illetve koncepcionális problémát kell kezelnünk.
Milyen szerinted a jól működő ügyfélkapcsolat? 
Egyenrangú felekként, partnerként kezeljük egymást, ezért ügyelni kell arra, hogy az együttműködésből mindkét fél hasonló arányban profitáljon.
Hogyan érzel olyan döntésekkel kapcsolatban, amelyek pozitív kimenetelében nem vagy biztos? 
Általában a minimálisra csökkentem a bizonytalansági tényezőt, informálódással és a következmények feltérképezésével. A struktúrált gondolkodás sokat segít a tisztán látásban ;)
Hogyan tervezel szakmai feladatokat a projektek során? 
Kompetencia alapon, a lehető legnyagyobb fokú bevonással. A motívációt a döntésekbe történő bevonással lehet a leg egyszerűbben növelni.
Miként kezeled a határidők átlépését? 
Előnyt társítok az esetleges csúszások mellé (ritkán van erre szükségem)
Inkább jobb vezető, vagy jobb követő vagy? 
A felgyűlt tapasztalataim alapján konkrét elképzeléseim szoktak lenni, így a vezetés sokkal közelebb áll az attitűdömhöz.
Hogyan tudod lemérni saját vezetési hatékonyságodat? 
Számszerűsíthatő eredményekkel, időelszámolás, átfutási idők, reakció idők, ügyfél elégedettség, stb alapján, a szubjektív megítélést igyekszem nem figyelembe venni, illetve objektív ereményekkel befolyásolni.
Projektek során általában hány menedzsment szinttel tartasz rendszeres kapcsolatot és milyen formában? 
Kulcsfelhasználók (ritkán végfelhasználók)
Csoportvezetők
Középvezetők
Felsővezetés
Nagyon ritkán befektetők
Tartottál már prezentációt? Ha igen, mi volt a legkomolyabb prezentációd? 
Rendszeresen tartok presales szakaszban, gyakran szakmai bizottságok előtt.
Miért lenne jó egy cégnek az, ha éppen Veled lépnének kapcsolatba? 
Szerteágazó tapasztalataim vannak egyrészt különféle ügyfélkörök folyamataiban (szolgáltatók, kereskedők, gyártók és kreatív ágazatok), másrészt munkakörökben (tanácsadó, projekt vezető, support vezető, üzemeltetés vezető, üzletág vezető).
Munkatapasztalatok
 Év (időtartam)CégSzerepkörLeírás
 2013-  kapcs.felvétel után ERP tanácsadóMicrosoft Dynamics NAV bevezetések
Dokumentum és workflow kezelő rendszerek bevezetése (Andoc, M-Files, SharePoint)

Microsoft Dynamics NAV 2009 (Puma Energy):
Az egyik legnagyobb nemzetközi Dynamics NAV bevezetésben (35 ország, 2000+ felhasználó) teszt automatizálási szakértőként a regressziós teszteléshez szükséges folyamatok felépítése szkriptekben, folyamat tesztek futtatása minden új release előtt, hibák okainak felderítése. Új release-ek minőség biztosítása.


Microsoft Dynamics NAV 2013 (MOL Group):
Az egyik legnagyobb hazai NAV2013 bevezetési projektben (8 ország, 50 vállalat) tanácsadó. Központi törzsadat kezelés és interfész megoldások kialakítása.
 2011- (15 hó)InfomatiX Kft.Professional Services üzletág vezetőSupport, Sales és Üzemeltetési csapat vezetése.

Eredmények: Belsõ üzemeltetési válaszidõk csökkentése 85%-al, átfutási idõk csökkentése 65%-al. Support területen hibajegy kezelõ alkalmazás általános bevezetése, nyitott feladatok csökkentése 20%-ra, ügyfél elégedettségi mutatók javítása átlag 2,5 ponttal (10-es skálán mérve). SharePoint kompetencia és termékszemlélet kialakítása az üzletágban.
 2010- (7 hó)InfomatiX KftProjekt/Partner menedzserÜgyviteli, SharePoint alapú és mobil megoldás fejlesztési projektek, üzleti intelligencia.

Kapcsolódó tapasztalatok: mobilfejlesztés, webfejlesztés, SharePoint 2007, SharePoint 2010 fejlesztések, üzleti intelligencia (TIBCO Spotfire).
 2009- (8 hó)Adamant Kft.Vezető tanácsadóSAP Business One rendszer bevezetés, Projekt vezetés. Rendszerintegrációs fejlesztések.
 2006- (36 hó)BCS Business Consulting Services Kft.Vezető tanácsadó, Support vezetőSAP Business One rendszer bevezetés, projekt vezetés, tanácsadók mentorálása. Bevezetési módszertan dokumentációs rend, support folyamatok és támogató eszközök kialakítása, fejlesztése. Rendszerintegrációs fejlesztések.

Kapcsolódó tapasztalatok: SAP Business One Pénzügy/kontrolling/Tárgyi eszköz, Disztribúció és emelt szintű termelés szakértői tapasztalatok. MS SQL 2000/2005/2008 adminisztrátori ismeretek, SQL szkript, Office integráció, integráció egyéb külső rendszerekkel. Adatmigráció változatos adatforrásokból.

Eredmények: Az eredetileg 2 fős üzletág 11 főre bővítése, induló 2 ügyfeles ügyfélkör 22-re bővítése, support folyamatok és támogató eszközök kialakítása. Leggyorsabb SAP B1 bevezetés az országban.
 2005- (18 hó)IFS Hungary Kft.Üzleti tanácsadó (disztribúció terület)IFS vállalatirányítási rendszer bevezetése, disztribúció tanácsadás. Projekt vezetés, BPR tanácsadás, módszertan fejlesztés. Részvétel 4 nagyvállalati projektben (bevezetési idő 6 hónap-1 év között).
 2003- (24 hó)HAJDU Hajdúsági Iparművek Rt.Projekt vezető (IFS vállalatirányítási rendszer bevezetés)Disztribúciós kulcsfelhasználói feladatok ellátása, Projekt vezetés (a disztribúciós, termelés és pénzügyi munkacsoport rendszer bevezetési munkájának koordinálása). Folyamattervezés elsősorban disztribúciós területen (raktározás, logisztika, beszerzés, értékesítés, minőségbiztosítás, vevőszolgálat és vállalkozó tevékenység/autóipari beszállítás), disztribúcióhoz tartozó szervezeti egységek átalakítása az új üzleti folyamatok szerint.
A vállalati hierarchia különböző szintjein felmerülő információs igények összefogása. Kapcsolattartás az IFS Hungary projekt vezetésével, adaptációs és speciális igények közös specifikálása. A pénzügyi, termelési és disztribúciós munkacsoportok munkájának koordinálása, riportolás a felső vezetés és az igazgató tanács felé.

Párhuzamosan IFS Rendszergazda, folyamattervező pozíciót is betöltöttem
- Jogosultsági rendszer kidolgozása, paraméterezése.
- Adatbázis (Oracle) felügyelet, karbantartás.
- Törzsadatok összegyűjtése, szűrése és rögzítése (Macro programozás).
- Rendszer automatizmusok paraméterezése.
- Riportok készítése (SQL és Crystal Reports)
 2001- (30 hó)HAJDU Hajdúsági Iparművek Rt.Key Account ManagerBelföldi kereskedelem irányítása kiemelten a szakkereskedelem és nagykereskedelem területén. Új piacok felmérése, kereskedelmi termékek bevezetése a magyar piacra HAJDU márkanéven (pl. klíma berendezések, hőközponthoz szükséges egységek).

Másodlagos feladatom volt a kereskedelem informatikai támogatottságának kialakítása, webmarketing, projekt adatbázisok, belső informatikai rendszer (MAGIC) fejlesztési irányainak meghatározása, végül új vállalatirányítási rendszer bevezetéséhez követelményjegyzék összeállítása a pénzügy és termelés területekkel közösen.
Vállalt munkavégzési típusok, rendelkezésre állás
Munkatípus(ok)Vállalt heti óraszámKezdésNettó díj elvárás
Főállás40Bármikor kapcs.felvétel után 
Jellemző ismeretek
KompetenciaSzintRészletek
Ágazati ismeretek - PénzügyAlapfogalmakKönyvelési, tárgyi eszköz könyvelési tapasztalatok
Ágazati ismeretek - LogisztikaÁtfogó ismeretekNagyvállalati disztribúciós folyamatok újraszervezése
Ágazati ismeretek - GyártásÁtfogó ismeretekEgyedi és sorozatgyártással kapcsolatos folyamatok kialakítása
Ágazati ismeretek - KereskedelemÁtfogó ismeretek3 évig Key Account Manager voltam egy gyártó nagyvállalatnál.
Pályázott szerepkör - SAP szakértőMegfelelő tudásszintSAP Business One tanácsadó voltam 5 évig
Pályázott szerepkör - Security szakemberMegfelelő tudásszintCobit 4.1 ismeretek IT Audithoz (sales tool-ként kezeltem)
Pályázott szerepkör - Business analystMegfelelő tudásszintSpotfire elemzésket, riport konszolidációt készítettem.
Pályázott szerepkör - IT tanácsadóMegfelelő tudásszintElsősorban ERP és SharePoint területen
Pályázott szerepkör - IT projekt managerMegfelelő tudásszintERP bevezetési és egyedi fejlesztési projektek
Pályázott szerepkör - IT vezetőMegfelelő tudásszintSupport, Sales és belső üzemeletetési csapatokat vezettem, de nem ez az elsődleges profilom.
Tapasztalat - Adatbázis szakértőTapasztaltMS SQL és Oracle
Tapasztalat - SAP szakértőProfiSAP Business One szakértő
Tapasztalat - Business analystTapasztaltRiportok és elemzések készítésében van 3-4 év tapsztalatom, Crytal Reports és Spotfire eszközökkel.
Tapasztalat - IT tanácsadóTapasztaltERP és csoportmunka megoldások, folyamat audit.
Tapasztalat - IT projekt managerProfiERP és csoportmunka megoldások elsősorban, kicsit kevesebb tapasztalat mobil és webfejlesztésben
Kommunikációs képességek - ÍrásbeliProfi nincs megadva 
Kommunikációs képességek - SzóbeliProfi nincs megadva 
Kommunikációs képességek - PrezentációProfi nincs megadva 
Nyelvtudás - AngolTárgyalási nincs megadva 
Mobilitás - JogosítványVan nincs megadva 
Mobilitás - Saját gépjárműVan nincs megadva 
ERP - SAP ERPProfiSAP Business One
ERP - Egyéb ERPProfiIFS Applications
BI - Crystal ReportsTapasztalt nincs megadva 
BI - Microsoft Analysis ServicesTapasztalt nincs megadva 
BI - Microsoft Reporting ServicesTapasztalt nincs megadva 
BI - Egyéb BIProfiTIBCO Spotfire
Knowledge Management - Microsoft SharePoint, MOSSProfi nincs megadva 
SAP - SAP Business OneProfi nincs megadva 
Módszertani ismeretek - Egyéb módszertanTapasztaltSaját módszertanokat alakítottunk ki, a célzott ügyfélkörre szabva, nagyvállalatoknál az IFS AIMS módszertana alapján.
Tervezés - KövetelményspecifikációProfi nincs megadva 
Tervezés - Modellező eszközökTapasztaltBusiness Modeller, Rational Rose
Területek - IT stratégia készítésProfi nincs megadva 
Területek - Üzleti hatékonyság növelésProfi nincs megadva 
Területek - Szervezeti tanácsadásProfi nincs megadva 
Területek - Üzletmenet folytonosságProfi nincs megadva 
Területek - ERPProfi nincs megadva 
Operatív ismeretek - KövetelményelemzésProfi nincs megadva 
Operatív ismeretek - FolyamatszervezésProfi nincs megadva 
Projekt menedzsment - Tipikus projektek volumenTipikusan 5-10-20M Ft nincs megadva 
Projekt menedzsment - Tipikus projektméret5-10 beosztott nincs megadva 
Projekt menedzsment - TapasztalatSzolgáltató oldal nincs megadva 
Területek - Szolgáltatás értékesítésTapasztalt nincs megadva 
Feladatkör - Pre-salesProfi nincs megadva 
ERP - Microsoft ERPProfiDynamics NAV


Elmentenéd vagy elküldenéd ezt az oldalt? Ezt a címet használd: